@Hírlevél

Maradj otthon! - Dr.Erős Erika

A koronavírus és az ezzel kapcsolatos kijárási korlátozottság minden ember számára magas pszicho-szociális stresszort jelent. A COVID-19 indirekt pandémiáját a mentális egészségkárosodás jelenti. Ahogy terjed világszerte a fertőzés, úgy nő a szorongás, a félelem, a paranoia és az antiszociális viselkedés. Az kétségtelen, hogy jelen ismeretek szerint a járvány lassításának, uralhatóságának egyetlen hatékony módja a kijárás korlátozása.

Lelkileg azonban ennek is ára van. Több gazdasági és szociológiai hatás mellett a lelki problémák, megbetegedések jelentős növekedésével kell számolni (Lancet, 2020). Természetesen, az otthonmaradás és a home-office eltérően hat a személyiségekre, de az kétségtelen, hogy egy új helyzet elé állít bennünket. Már megjelentek próféták, akik okos tanácsokat adnak, pl. ideális időszak a családtervezésre vagy, hogy elmélyüljünk magunkban. Ez utóbbit sokkal inkább veszélyesnek gondolom, mert krízishelyzetben számos ismeretlen faktor mellett vezető/terapeuta hiányában félő, hogy a mélyben maradunk.

Van, aki vezetőként legfontosabb lépésnek a saját és partnere home-office lehetőségét ítélte, míg a többieket sorsukra hagyta. Ő érdekes kalandnak gondolja, rengeteg élelemmel és alkohollal felfegyverkezve. Az ő elsődleges szükséglete biológiai jellegű, áltatva magát, hogy védekezik a veszély ellen. Pedig éppen egy másfajta veszélyt idéz meg…


A differenciáltabb személyiségek azonban tartanak a bezártságtól: kevesebb az inger, csorbul a döntés szabadsága. Van páciensem, aki jobban fél a saját lelkétől, mint a járványtól. Az aggodalom nem alaptalan, gondoljunk csak a hosszú ünnepek szabadságát követő (gyakran depresszív) hangulatra, amelyről itt olvashatnak.

Az izoláció-karantén hatása a lélekre az energiaszint és motiváció csökkenése, üresség-, unalomérzés, alvászavar. Ez különböző fokozatokban jelentkezhet, amely függ a korlátozások időtartamától, szigorúságától és a szükségletek kielégítésétől. A szorongás és a depresszió megjelenése azonban komoly rizikót jelent. Erre vonatkozóan a jelen helyzet tanulmányozásán túl az űrhajósok, a sarkkutatók és az olajfúró tornyok munkatársai lelkét vizsgáló tanulmányok adnak adatokat.

Meghatározott szakaszok írhatók le az izoláció kapcsán, néhány nap kell az adaptációhoz, amelyet gyorsít az új napi rutin kialakítása. A következő fázis a félelem, düh és bizonytalanság megjelenése, majd monotónia, unalom, hangulati nyomottság, motiválatlanság jelentkezik.


Dr. Erős Erika - Maradj Otthon!- dreros.hu  Hozzáférés:2020.04.19.

2020/04/19 Szerző: System Olvasva: 589 0

Kommentek

Legfrissebb bejegyzések

Legfrissebb bejegyzések