@Hírlevél

A szociális távolságtartás véd a fertőzéstől - Dr Erős Erika

A szociális távolságtartás véd a fertőzéstől, de milyen következményei lehetnek? A koronavírus világjárványra az otthonmaradás válaszát tudjuk közegészségügyi szempontból megfogalmazni. Vagyis, valami természetelleneset várunk el a nagyon is társasági lényektől. Miközben reméljük, hogy fékezzük a vírus terjedését, a háttérben terjednek másfajta kórságok, amelyek pusztítanak.


A SARS vírus hatására bekövetkezett csökkent szociális érintkezések után észlelt jelenségeket elemezve kiderült, hogy a szociális izoláció a halálozási veszélyt 29%-kal növeli (Holt-Lunstad, 2015). Ennek hátterében egyértelműen az áll, hogy a társas érintkezés segít kezelni a stresszek negatív hatásait. Akinek jó párkapcsolata vagy barátja van, az stresszhelyzetekre kisebb eséllyel reagál kardiovaszkuláris problémával.


Hosszabb ideig tartó szociális izoláció számos egészségügyi problémát okozhat, pl. szívbetegség, depresszió, demencia, hirtelen halál. Jelenleg mellőzendő fizikai érintkezések olyan biológiai változásokat eredményeznek, amelynek az agyra és a lelki állapotra gyógyító hatásuk van. Szerencsések tehát, akik párkapcsolatban vagy családban élnek.

Ugyanakkor kínai média (www.radiichina.com) közzétette, hogy fellélegezve a járvány után máris megnőtt a válások száma. Pedig az a társadalom kevésbé individuális és sokkal toleránsabb. Szakértők javasolják, hogy a problémákról nem kommunikáló párok ebben az időszakban tisztázzák azokat. A magam részéről ezt lehetetlen küldetésnek érzem, mivel sem a kapcsolat, sem a két személyiség valószínűleg nem rendelkezik ehhez megfelelő eszköztárral. A krízis által amúgy is meggyengült problémamegoldó stratégiák egy újabb kihívással aligha birkóznak meg.


A növekvő társadalmi feszültség pedig az ember természetéből adódóan tárgyat keres magának, azaz bűnbakot. Tekintettel, hogy az idősek fokozottan veszélyeztetettek, sok indulat célozza meg őket. Igaz, hogy az ő alkalmazkodó képességük sem ideális, azonban a kérdés árnyaltabb mint „pont ők járkálnak az utcán”. Lehet, hogy önmaguknak kell ellátni a szükségleteiket, úgy érzik nem veszíthetnek még egy tavaszt az életükből… esetleg depressziósok. Mielőtt ítélkezünk, nézzünk magunkba, hogy biztosan az önzés a legjobb módja-e a túlélésnek? Mindannyian egy nagy egység részei vagyunk, de ha a járvány leküzdéséhez mások legyőzése a tervünk, akkor hosszú távon biztosan belebukunk. Társadalmi értelemben is szükség van C-vitaminra (courtesy, care, communication).


Ha baj van, segítséget kell kérni és szükség esetén szakembertől.


Forrás: A szociális távolságtartás véd a fertőzéstől - Dr Erős Erika - dreros.hu  Hozzáférés:2020.04.19.

2020/04/19 Szerző: System Olvasva: 492 0

Kommentek

Legfrissebb bejegyzések

Legfrissebb bejegyzések