@Hírlevél

Járvány és lélek- Dr Erős Erika

 A koronavírus és az ellene való védekezés módja egyaránt nagy megterhelést jelent a lelki egyensúly megőrzése szempontjából. Elárasztanak bennünket az információk, amelyek között elég nehéz eligazodni. Sokan hánykolódnak a végletek között: vannak, akik tagadják a veszélyt és nem akarnak szembesülni vele (csak egy kis megfázásról van szó stb.). Az ellenkező pólus hívei viszont akár a zombi apokalipszis bekövetkeztéről beszélnek, és a mindenáron túlélés érdekében megszállottan halmoznak fel eszközöket, finomítják a stratégiákat.


Sajnos, az eddig ismert adatok nem kongruensek, számos kérdésre nem tudnak biztos választ adni. Ez pedig a belső feszültség növeléséhez, bizonytalansághoz vezet. A járvány kezelésére kidolgozott modellek által szimulált megoldási utak sem egyértelműek. A jövőkép mindenképpen veszteséget hordoz. A léleknek pedig a feszültségtűrés jelenti a legnagyobb kihívást, hogy ne törjön össze.




Tény, hogy ami most zajlik az többségünknek új, ismeretlen élethelyzet. Vagyis, az eddigi problémamegoldási módszereink nem elégségesek, újakat kell kidolgozni: KRÍZIS van! Ez pedig az egészséges léleknek is kihívást jelent, átmenetileg biztosan sebezhetővé teszi! Ami a megküzdést nehezíti:

  • A biztos veszteségek tudata,
  • Bizonytalanság, a megválaszolatlan kérdések miatt,
  • Az alapvetően tehetetlenség érzése.

Ez utóbbi a védekezési akciók esetében tovább fokozódik: bármilyen mértékű korlátozottság, bezártság súlyosbíthatja.


Forrás: Dr Erős Erika Járvány és lélek - Dr Erős Erika - dreros.hu  Hozzáférés:2020.04.19.

2020/04/19 Szerző: System Olvasva: 501 0

Kommentek

Legfrissebb bejegyzések

Legfrissebb bejegyzések