@Hírlevél

Írjuk újra a Kámaszútrát! - Dr. Erős Erika

Változott a világ, s ezzel együtt a szexuális szokások is. Tavasszal, amikor az emberek fókuszának középpontjába a szerelem kerül, eljátszhatnánk a gondolattal, milyen lenne az új Kámaszútra most. Általában mindenkinek a szexuális pózok jutnak eszébe az ősi könyv említésére. De azért ennél többről van szó!




„A Kámaszútrából sok mindent meg lehet tanulni a szexuális kultúrával kapcsolatban. Nemcsak az akrobatikát, hanem az emberi viselkedésben megnyilvánuló finomságokat is. A testi szerelem megbecsüléséről szól, és művészi szintre emeli azt. A szeretkezés színt és különleges értéket jelent az életben – ez az egyik valós üzenete a szerelemnek. Jó lenne, ha újra írnák a művet, mert az azt jelentené, hogy van igény a kultúra, az ismeretek és a készségek szélesítésére ezen a téren” – mondja Dr. Erős Erika szexuál-medicina szakértő. Az indiai kultúra sosem kezelte tabuként a szexualitást, de a nyitottság a házaséleten belül nyilvánult meg, hiszen a külvilág felé a szemérmes öltözködés és magánélet volt jellemző. Nem így napjainkban! Az internet elterjedésével szinte megszűnt a „tabu” fogalma, de a szórakozóhelyeken való ismerkedésekkor is. A férfiak és nők között nem a játékos évődés látható, hanem inkább a játszmák.


Külön szútra mindkét nemnek




Ha a mindennapi, leggyakoribb igényeket nézzük, és nagyon sarkosan fogalmaznánk, Dr. Erős Erika szerint két könyvet írnának, a férfiakat és a nőket leginkább foglalkoztató kérdésekről. Az erősebbik nemnek szánt műben mindenképpen szerepelne, hogyan létesítsenek gyorsan internetes kapcsolatot; hogyan menjenek bele egy hirtelen flörtbe; hogyan kell halmozott orgazmust produkálni a nőknek; hogyan kell egy férfinak minél több nőt, vagy akár egyszerre sokat ágyba vinni; hogyan kell tudatmódosító szerek hatása alatt szerelmeskedni, és az milyen élményt jelent; hogyan kell valamiféle extremitás felé elmenni; kell-e egy nőnek az anális szexet többszörösen élvezni.

A nők részéről arról szólna, hogyan csípjenek fel egy fiút gyorsan; szintén benne lennének a tudatmódosító szerek; hogyan játsszák meg a többszörös orgazmust; hogyan húzhatja fel a nő sokadszorra a pasit, hiszen úgy gondolnak a lányok a fiúkra, mintha azok egy nagyobb darab vibrátorként működnének.


Férfiaknak – Mit kell tudni a nőkről?


Az örökös kérdés, ami megfogalmazódik a férfiban: mi az, ami a nő vágyát leginkább felkelti? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: a nő akkor vágyik egy férfira, ha érzi, hogy a férfi vágyik rá. Izgalmi helyzetet pedig két egyszerű módszerrel lehet teremteni: tánccal és masszázzsal. A tánc nagyon sok erotikát fejez ki, hiszen a függőleges kifejezése a vízszintes vágyaknak. A masszázs a szexuális ingerek – tapintás, szaglás – legfontosabb levezető pályája. Ezeken keresztül lehet a legjobban felkorbácsolni a vágyakat. Teljesen természetes, romantikus dolgok.


Extra fejezet az internetnek




A világháló adta lehetőségekkel nemcsak kapcsolatot könnyű létesítenünk másokkal, hanem sokan élnek szexuális életet is itt. Természetesen van ennek jó oldala, mert ha mondjuk két szerelmes nagyon messze él egymástól, akkor egy bizonyos síkon tudnak szeretkezni.
De, ha átlépnek egy határt, az már nem egészséges, mert csak így működik a szex. „Az interneten keresztül jövő élmény kapcsán – pornóképek, webkamerás skypolás – a vizuális inger vált ki szexuális izgalmat, az aktus pedig önkielégítéssel történik. A férfiaknál ez gyakrabban fordul elő. Leegyszerűsítve, hozzászokik az illető a saját kezéhez. Nem ritka eset, hogy a másik szobában ott fekszik érintetlenül a partnere, míg ő így éli ki a szexuális vágyait” – magyarázza Dr. Erős Erika.

Erről a jelenségről Szilvia története is tanúskodik. Másfél éve voltak együtt Lacival. A fiú egy kereskedelmi cégnél dolgozott, folyamatosan úton volt a munkája miatt. Szilvi pedig kozmetikusként tevékenykedett. Nem egyszerre voltak otthon. Egy év után vette észre a lány, hogy egyre kevesebbszer próbálkozik nála a partnere, és ritkultak az együttlétek. Nem tudta mire vélni, elkezdte magát hibáztatni, hogy biztosan már nem kívánja a srác, másik lány van a dologban. Egyszer úgy adódott, hogy hamarabb ért haza. A hálószobából kiszűrődő hangok alapján, Szilviben meghűlt a vér, biztosra vette, megcsalja Laci. Berontott a helyiségbe, ahol a számítógép előtt ülve találta a párját, aki éppen „webes barátnőjétől” élvezett el. Végül kiderült, hogy Laci a szex oldalakon töltötte azt az időt, amit egyébként Szilvivel kellett volna, s ezért hanyagolta el egyre jobban a lányt.


Amiről valóban írni kellene




A nyers valóság után, a szakértő arról beszélt, hogy a vadiúj Kámaszútrának a szerepekről, a flörtölésről, az érzelmekről és annak a katarzisnak a megéléséről kellene szólnia, ami a szeretkezésben meg tud valósulni. Valamint arról, hogy a szerelmes együttlét összes fázisában hogyan kell élvezettel és odafigyeléssel részt venni: az előjátéktól kezdve, az izgalmi szakaszon át az ellazulásig.
A mai domináns nők elvárásai nem biztos, hogy jót tesznek annak, hogy a férfiak férfiak maradjanak – amire a nők azért vágynak a lelkük mélyén. Olyan maximális elvárásokat támasztanak feléjük, hogy pasi legyen a talpán, aki meg tud felelni. Ezt azok az anyák is elrontották kicsit, akik „puhává” nevelték a férfit. A mostani nők szintén, akik kezdeményeznek és megmondják, hogy az igazi férfi egy órán át bírja az ágyban.
Ne mossuk össze a különbözőségeket, maradjon a férfi férfi, a nő pedig nő.


Flörtöljünk bátran!




Napjainkban nagyon elfelejtették az emberek, hogyan kell flörtölni. „Sokszor panaszolják a fiúk, hogy a lányok egy része nagyon fenn hordja az orrát, megközelíthetetlennek mutatja magát, ezért el is megy a kedvük az udvarlástól. Viszont, igazat adva a másik oldalnak: az udvarlást elfelejtették a férfiak, és a lányok kezdeményeznek. A baj ott kezdődik, hogy a férfiasság vadászó része, ami elemi jellemzője a férfi-természetnek, a háttérbe szorul, és majdnem meg is szűnik. Hiszen, ha ott topog valaki az ajtóban, azért nem kell küzdeni. A küzdés, hódítás sok örömet és színt visz a kapcsolatba mindkét oldalról. A jó értelemben vett játék kihagyása sokat értéktelenít magán a szeretkezésen is” – mondja Dr. Erős Erika.

A doktornő azt tanácsolja, hogy a lányok tanuljanak mosolyogni, legyenek kedvesek, létesítsenek szemkontaktust, mondjanak kedves dolgokat, persze nem erotikus tartalommal, de figyeljenek egymásra – ez a flörtölés alapüzenete. A kihívó viselkedéssel elveszik a sejtelmesség belőlük. Ha nagyon merész mondjuk a ruhájuk, nem feltétlenül kell a férfinak fantáziálnia, hogy mi van alatta. A fantázia pedig lényeges eleme a szexualitásnak.
„Mintha ebben is csak rohannánk és elfelejtenénk megélni a jelen pillanatot. Csak előre megyünk, „legyünk túl rajta”. Idézve az egyik páciensemet, azt szokta mondani, hogy „na haladjunk, pipa” – folytatja a szakértő. A szerelem és a szerelmes pillanatok a kezdetektől a végkifejletig, nem a rohanásról szólnak, hanem az „itt és most”-ról.


Nőknek – Mire figyeljenek a férfiaknál?


A férfiak nem gépek! Nem tudnak állandóan, minden helyzetben egy gombnyomásra ugyanúgy működni, akár a merevedés, az elélvezés szempontjából. Ilyenkor ne a hisztériát csapja ki a nő, hogy „biztosan azért, mert nem kellettem”. A pasiknak is van lelkük. Igen, tényleg van ilyen szervük! Az esetleges feszültségek, az izgalom, a megfelelési vágy, egy ilyen finom szerkezetben könnyen elakadást okoz.


A szerelmeskedés szakaszai




Olyan sokat beszélnek a szexről, csak általában a lényegét nem szokták elmondani, hogy egyáltalán milyen dinamikával működik, milyen szakaszokon keresztül valósul meg. A szakértő szerint fontos lenne, ha figyelnének arra a férfiak, hogy a nők sokszor az intimitást, a közelséget fontosabbnak tartják az orgazmus megélésénél. De nem elvárható, hogy minden alkalommal elélvezzenek. Ismeretes, hogy a hölgyek a fantáziálás során is el tudnak élvezni, de nem minden hímnemű tudja, hogy a nők legfontosabb erogén zónája az agya. Ha arra hatnak, sokkal biztosabb úton járnak, mint bármilyen más megközelítéssel.

A nők pedig, ne arra használják a szexualitást, hogy megszerezzék a férfit. Tükörként funkcionál számukra, hogy „hmm, milyen jó csaj vagyok”. A férfi is sokszor azért hajszolja a nő orgazmusát, mert abban az arckifejezésben a saját nagyságát láthatja. Nem elhanyagolható téma az együttlét végső szakasza sem, amikor a párok közösen élik meg az elcsendesülést. Sok esetben viszont gyorsan elmegy mindenki zuhanyozni és lemos magáról mindent, ami a másik érintéséből ott maradt, vagy megfordul és alszik. Ez sem feltétlenül bűn, hiszen valaki pontosan a nagy ellazulás következtében pilled el.


A szeretkezés elnyújtása




Különös hangsúlyt érdemelne a könyvben, hogyan lehet nyújtani a szeretkezést. Az eredeti Kámaszútrában is téma. A szexuál-pszichiáter szerint a mai korban még inkább kellene, hogy az legyen. Az európai kultúrában az elmúlt időszak az, amikor a nők öröme, orgazmusa fontos szemponttá vált. A két nem különböző szexuális dinamikájából adódóan, a nőknek több időre van szüksége, mint a férfiaknak. Evolúciós szempontból pedig, a férfi sokkal inkább arra van kódolva, hogy minél előbb jusson célba, élvezzen el.

A mai korban viszont nem az a szándék vezérli a feleket, hogy egy-két percen belül be is fejeződjön az, ami éppen csak elkezdődött. Tehát, attól kezdve, hogy van-e korai magömlés, egészen a szerelmeskedés egészséges módon való elnyújtásáig, mindenről írni kellene. A másik véglet viszont az, ha valaki a túlzott elvárások csapdájába esik, és képtelen dolgokat akar a partnerétől. A Kámaszútrát tehát, nem ártana időszakonként újra írni, hiszen a folyamatos változásban lévő szexuális igények, társadalmi szokások, mindig megválaszolandó kérdéseket vetnek fel.


Forrás: Dr Erős Erika - Írjuk újra a kámaszútrát!  - Dr Erős Erika - dreros.hu  Hozzáférés:2020.04.19.

2020/04/20 Szerző: System Olvasva: 577 0

Kommentek

Legfrissebb bejegyzések

Legfrissebb bejegyzések