@Hírlevél

A síkosítókról - Dr Erős Erika

A nők szexuális problémáival csak az elmúlt 50 évben kezdtek igazán foglalkozni a szakemberek, de a nőkről mindmáig kevesebbet tudnak, mint a férfiakról. Úgy tűnik, hogy az általánosan használt bölcsesség, miszerint a nők legfőbb erogén-zónája az agya, valóban igaz. A szexuális aktus szakaszai (vágy, izgalmi állapot, orgazmus és ellazulás) a nőknél kevésbé választhatók szét, inkább circulális viszonyban vannak egymással, így nem csoda, hogy bármelyik zavara maga után vonhatja a másikét – és fordítva.


Az bizonyított, hogy a nők arra vágynak, hogy rájuk vágyjanak, így a legfőbb motiváció a szexre az intimitás, az érzelemteljesség, jó kapcsolat. Ezek fontosabbak a nők számára a jó szexhez, mint a hormonális vagy akár szervi adottságok.

A vágy a „lélekben” vagyis az agy érzelmi központjában jön létre, majd a gerincvelőn, a testi idegeken keresztül a nemi szervek vérbőségéhez vezet, izgalmat és a hüvely nedvesedését váltja ki. Bármely ponton történhet zavar, amelynek következtében nem lesz kellően izgatott a nő, az elégtelen-nedvesedés pedig, nehezíti a behatolást – súlyos esetben akár lehetetlenné is teszi –, és szeretkezés közben kellemetlen, fájdalmas érzést okozhat mindkét partner számára. Ez természetesen visszahat a nőkben a szexuális vágyra is, csökkenti azt. Régebben ezt nevezték a sokszor emlegetett frigiditásnak, amely tehát a tévhittel ellentétben nem elsődlegesen a nemi vágy hiányát, hanem az izgalmi fázis zavarát, a nedvesedés elégtelenségét jelenti.

Jó szeretkezéshez elegendő mennyiségű, és az együttlét fenntartható nedvesedésre van szükség. A női szexuális izgalom fogalmát ma a tudomány két csoportra osztja: szubjektív izgalom és nemi szervi izgalom. Az első jelenti a „felhúzottság”, izgatottság, örömérzés megélését bármiféle szexuális stimulus (simogatás, vizuális élmény) hatására az agyban. Ennek zavara esetén a nő nem érez belső izgatottságot, de nedvesedés jelentkezhet a hüvelyben. A második esetben a nemi szervek vérbősége és a hüvely nedvesedése alakul ki. Ha ezzel van probléma, a nők minimális vagy hiányzó nedvesedést, és simogatáskor a nemi szerv csökkent érzékenységét panaszolják. Kombinált (nemi szervi és szubjektív) izgalom zavara esetén, a panasz mindkét komponens zavarát érinti. Sem belső izgalom, sem elegendő nedvesedés nem tapasztalható.


A nők izgalmi zavara gyakori. Előfordulását a világon a felmérések 7-49% között teszik, átlagosan 13-24%-os gyakorisággal számolhatunk. Vannak adatok, amelyek szerint az életkor előrehaladtával a probléma gyakoribbá válik, főleg az 50. életév fölött. De a kamaszok is veszélyeztetettek lehetnek, mert az izgalomhoz kellő ingerre (gyakorlatilag előjátékra) van szükség, amelyben akkor a fiúk még tapasztalatlanok, a lányokat pedig, esetleges szorongásaik gátolják.

A női izgalom problémája multifaktoriális, vagyis többféle ok állhat a hátterében. Ezek lehetnek biológiai, motivációs, kapcsolati, lelki és kognitív természetűek.

Biológiai faktorok

Lelki faktorok

alhasi (nőgyógyászati) műtétek

belgyógyászati betegségek (cukorbetegség)

hormonális zavarok (klimax)

sugárkezelés

ismétlődő húgyúti fertőzések

tartós gyógyszerszedés

szorongás, depresszió, fáradtság

intimitás hiánya, nem elegendő stimulus

nem kívánt terhességtől, nemi betegségtől való félelem

partner szexuális problémái

túlzott vallásosság

A hiányos nedvesedés kezelése két fő lehetőséget jelent. Ha hormonális oka van (jellemzően klimax), akkor hormonkezelés egyénileg megfontolható, de veszélyei miatt erősen vitatott. Egyedül a sebészetileg kiváltott klimax esetén bizonyítottak pozitív hatásai.

Ma a legeredményesebb és legmegbízhatóbb megoldást a helyi síkosítók jelentik. Vannak olyan termékek is, a helyileg kiváltott vérbőség és meleg-érzés révén a nemi szervek érzékenységét így az orgazmus-készséget is növelik. Alkalmazásukat szélesíti a jelenleg „divatos” anális-szex, illetve az elég gyakori távkapcsolatok, ahol az együttlétek gyakran egy-két napra sűrűsödnek, és a maratoni szeretkezés az egyébként problémamentes nedvesedés fenntartását is megnehezíti.

Tehát miért használjon síkosítót a pár:

  • Ha a nőnek valamilyen ok miatt nedvesedési problémája van, annak megoldására
  • A körülmények, illetve csupán a változatosság és a szexuális élmény fokozása céljából
  • Biztonságos, szövődménymentes
2020/04/20 Szerző: System Olvasva: 478 0
Cimkék: síkosító

Kommentek

Legfrissebb bejegyzések

Legfrissebb bejegyzések