@Hírlevél

Az orgazmus fiziológiája - Dr Erős Erika

A szexuális élmény megélése olyan törekvés az életünkben, amely gyakorlatilag a gyerekkortól kezdődve, alkattól függően, idős korunkig kitart. A cél az élmény folyamatának részese lenni, amely folyamat a kielégülésbe, a csúcspontba, az orgazmusba torkollik – siker esetén.


Persze vannak értelmezések, amelyek szerint a kielégülés nélküli, kvázi a végső örömtől magát megfosztó szeretkezés a tuti befutó, de én maradnék a hagyományos felfogásnál. Az egész hercehurca lényege a befektetés, amelynek hozadéka a boldogság érzése, vagy kevésbé nagyra törően: az örömérzés, amelyet erősségétől függően a legkülönbözőbb fiziológiai megnyilvánulások kísérnek.

Az orgazmus, illetve a minél intenzívebb örömérzés elérése többtényezős folyamat, amelyben a testi ingerek mellett legalább annyi, ha nem nagyobb szerepe van a lelki környezetnek, és ez, a közhiedelemmel ellentétben, nemcsak nálunk, nőknél működik így, hanem a férfiak jelentős részénél is. Ezért szokták azt mondani, hogy az agyunk a legnagyobb erogén zónánk.

A szexuális élmény, az orgazmus, illetve a rendszeres nemi élet jótékony hatásairól sokat lehet olvasni. Ezek a hatások testiek-lelkiek, közvetlenek és közvetettek. A közvetlen hatás, hogy kedvelt testgyakorlataink hatására szervezetünk endorfin hormont termel, amely energiával tölt fel minket, és legalább annyi boldogságérzést ad, mint egy tábla csokoládé elfogyasztása.

Egyéb hormonok hatására bőrünk és hajunk ragyogóbb, szebb lesz. Már csak ezért is megéri gyakorolnunk. Közvetett, és fontos fiziológiai kísérőjelensége az orgazmusnak a stresszoldás. A szerelmeskedés megakadályozza, illetve csökkenti a szervezetben a cortisolt, a stresszhormon termelődését. A kiegyensúlyozott szexuális kapcsolatban élők érzelmileg kevésbé labilisak, könnyebben elfogadják saját testüket, a testükben zajló változásokat, például az idősödő nők a klimaxos jeleket.


A szexet akár fogyókúrás eszköznek is tekinthetjük, hiszen egy félórás szeretkezés komoly kalóriákat éget le rólunk, s ezért a fogyókúrás receptjeink mellé tegyük oda gondolatban a cédulát: minden napra egy mese(beli szeretkezés) előírva!


Szakértői vélemény



Az orgazmus során nem csak endorfinok, hanem oxitocin is felszabadul, amely szerepet játszik a boldogságérzés és a kötődés megélésében is. Bizonyított, hogy azok a párok, akik gyakran érintkeznek, hosszabb ideig maradnak együtt, s mivel az oxitocin az immunrendszerre is pozitív hatású, így hosszabb ideig is élnek. Egyébként, a rendszeres szexuális élet és orgazmus védő hatású a szívbetegségek – főleg az infarktus – ellen. A kedélyállapotra az önértékelés fokozásán keresztül is hat. Hangsúlyoznám ezt, indirekt módon is, mivel a férfiak számára partnerük kielégülése pozitív megerősítést jelent. A női orgazmusnak egyébként nyilvánvaló jelei vannak: jellegzetes (átszellemült) arckifejezés, hangadás, kipirulás és az izmok megfeszülése. Mindezek felett, még az esetleges allergiára is jótékony hatású a szex.

2020/04/20 Szerző: System Olvasva: 626 0

Kommentek

Legfrissebb bejegyzések

Legfrissebb bejegyzések