@Hírlevél

Boldogság nyomában – hygge - Dr Erős Erika

Csaknem valamennyi ember a boldogságot keresi az életben. Olyan ez, mint a szerelem: sokan beszélnek róla, de csak kevesen ismerik. Úgy tűnik, a dánok tudnak valamit erről, mert évek óta vezetői a boldogság listáknak. A titok neve: hygge. A szó norvég eredetű, jelentése: jól lét, és ez a dánok boldogság receptje a mindennapokra: az „intimitás megteremtésének művészete”, a „lélek kényelme”.

A magyar télben is jól jöhet, ha megismerjük ezt a jelenséget. A január „maga a halál”: hosszú, hideg, napfénytelen és levegőtlen. Az ünnepek elteltével – ahogy ez pszichológiailag gyakori jelenség – sokan valamiféle ürességet, levertséget, furcsa reményvesztettséget éreznek. Az egyik páciensem nagyon érzékletesen fogalmazta meg: nincs mire várni, mert amit remélünk (a tavasz), az nagyon távoli. Igaz, hogy hosszabbak a nappalok, de „mire megyünk vele, ha csak a lakásból nézetgethetjük”.

„Hol a boldogság mostanában / barátságos, meleg szobában.” És valóban, ez lényegében a hygge receptje – lehet, dánok többször olvassák Petőfit? A hygge-nek vannak külső és belső tényezői. A barátságos, meleg környezetben fontos szerepe van a fényeknek és az illatoknak, de legalább ilyen fontos a saját jelenlétünk. Kapcsoljuk ki a telefonokat, felejtsük el a Facebook-ot, figyeljünk egymásra, s kellemes, együttes időtöltésnek szenteljük magunkat. A hygge-hez nem trendi környezet kell, sokkal inkább a bensőséges egyszerűség, ahol a finom ételeknek is szerepük van. Ez utóbbiak azonban nem kell, mesterszakács ételeknek lenniük, fontosabb, hogy közösen készítsük el, s kellemes témákról beszélgessünk falatozás közben.

2015-2016-ban a fogalom elüzletiesedése miatt, szakértők szerint a hygge már-már a legidegesítőbb fogalommá vált. Mindenki ezzel árulja a portékáit, sőt Angliában vannak ilyen kurzusok is. Pedig, ha belegondolunk, semmi ördöngösséget nem fedeztek fel a hívői. Aki tartalmas belső életet él, a lélek ismerője, mindig is abban hitt, hogy a boldogságot a belső, mély kapcsolatok alapozzák meg. A szeretett társsal való lelki együttlét pedig a legbiztosabb kulcs a rejtélyhez…

2020/04/20 Szerző: System Olvasva: 471 0
Cimkék: boldogság

Kommentek

Legfrissebb bejegyzések

Legfrissebb bejegyzések